VLAAMSE EN FEDERALE BEGROTING

zaterdag 12 september 2009  

 

Aan de Heer Sven GATZ

Vlaams Volksvertegenwoordiger

Grondwetlaan, 90

1090     BRUSSEL

 

 

 

 Geachte heer Volksvertegenwoordiger,

Een paar dagen na de verkiezingen van 10 juni 2007, heb ik de toenmalige V L D voorzitter mijn analyse van de opeenvolgende verkiezingsnederlagen overgemaakt (zie bijlage).

Toen reeds heb ik er op gewezen dat bij gelijkblijvende politiek, het negeren van duidelijke congresbeslissingen en kiezen voor het Belgische federaal staatsverband in plaats van voor Vlaanderen, andermaal een electorale afstraffing voor gevolg zou hebben.

De Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 hebben mijn analyse enkel pijnlijk bevestigd; de 4de verkiezingsnederlaag op rij; 4 zetels verlies (-187.968 stemmen) voor de V L D en een verbanning naar de oppositiebanken.

De partijen die duidelijk voor Vlaanderen gekozen hebben; het Vlaams Belang, de N v A en de lijst Dedecker vertegenwoordigen 45 zetels (36,29 %) in het Vlaams Parlement. In het arrondissement Halle-Vilvoorde vertegenwoordigen deze partijen 38,30 % van de kiezers.

Rekening houdend met deze evolutie pleiten voor een extra Vlaamse budgettaire inspanning ten voordele van de Belgische federale overheid (De Morgen – zaterdag 12 september 2009), en dan zal ik het even niet hebben over de gigantische financiële transfers naar het bankroete Waalse en Brusselse gewest en gemeenschap, staat zowat gelijk met politieke zelfmoord.

Bevoegdheden van de federale overheid overnemen zonder de financiering ervan is inderdaad aangewezen, maar dan enkel als het Waalse en Brusselse gewest tot dezelfde inspanning bereid zijn.

Het tegendeel is gelijk aan Vlaams budgettair masochisme op het ogenblik dat ook Vlaanderen ernstige inspanningen moet en zal leveren om het eigen financieel huishouden aan te zuiveren.

Als de Franstaligen blijven weigeren de verantwoordelijkheid op te nemen zelf hun financiële huishouding te saneren dan zij en zij alleen verantwoordelijk voor het Belgische federale bankroet.

Deze politiek verder zetten is een sluitende garantie voor de volgende verkiezingsnederlaag, wanneer deze ook moge plaats hebben en voor om het even welk bestuursniveau.

Indien het werkelijk uw bedoeling is deze weg verder in te slaan is het aangewezen de naam van de partij te veranderen in B L D in plaats van V L D.

Dit heeft het voordeel van de duidelijkheid, zal misverstanden uitsluiten en nauwer bij uw ideologie aansluiten.

Als Vlaams liberaal volksvertegenwoordiger zult u echter toch eens moeten uitleggen waarom u, die ten slotte enkel verantwoording verschuldigd is tegenover diegenen die u in Vlaanderen verkozen hebben, tegen de belangen van Vlaanderen en van de V L D in, deze politiek blijft voeren.

Ik ben echter zeer benieuwd te vernemen in hoeverre de leden van uw fractie in het Vlaams Parlement deze filosofie ondersteunen en uitdragen. Deze brief en de bijlage maak ik hen en aan de partijvoorzitter  ter informatie over.

Met vriendelijke vastberaden Vlaams Liberale groeten,

  

Willy DE WAELE

                        Burgemeester

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s